Radiotelefonie Examen


Air-Comms is bevoegd om het Radiotelefonie examen voor VFR, IFR en EIR af te nemen en het certificaat te verstrekken. Het examen (of wel de Praktijkvaardigheidsproef) is gebaseerd op de in Nederland geldige syllabus en heet ‘ Bijlage 4 bedoeld in artikel 10, eerste lid, onderdeel b van de Regeling opleidingsinstellingen voor luchtvarenden 2011’. Bijlage 4 bij de Regeling opleidingsinstellingen voor luchtvarenden 2001_tcm247-218653 .

Radiotelefonie examen-Air-Comms-koptelefoonDe Radiotelefonie examens worden soms op locatie afgenomen en op een tijdstip wanneer het u past. Air-Comms komt dan op afspraak naar uw club, school, bedrijf of instituut. Ook bent u welkom op onze examenlocatie in Eelde (EHGG)- zie elders op de website-, of het examen wordt online afgenomen. Voor het examen en de training maken wij gebruik van de ONLINE app van RADIOBIRD: dit werkt op eigen telefoon, tablet of computer. En werkt prima simultaan  naast een programma zoals TEAMS,  Later zal een dergelijke functie mogelijk in Radiobird geintegreerd kunnen worden. U kunt met deze app uw callsign kiezen, frequenties en transonderfuncties bedienen en heeft het  een (SIMPLEX)  Push-to-Talk functie. Zie //radiobird.nl/ voor details .

Examen op locatie: Bij aankomst op de locatie wordt u verwelkomd en gevraagd een wettig geldig legitimatiebewijs (rijbewijs of paspoort, evt. in combinatie met het brevet) te overleggen. Daarna krijgt u uitleg over de werkwijze en de apparatuur. Vervolgens wordt u de opgave uitgereikt. U krijgt per examen (VFR en/of IFR) ongeveer 15 minuten voorbereidingstijd.
Online examen: webcam en legitimatie vooraf via webcam verplicht.

U mag uw eigen AIP of Jeppesen kaarten gebruiken. Deze kaarten mogen niet ouder zijn dan 6 maanden na publicatiedatum. Voor het VFR-examen mag de Aeronautical Chart Netherlands (‘Low Countries” kaart) gebruikt worden. Hiervan komt in principe jaarlijks een nieuwe editie uit. U mag ook de digitale versies gebruiken op tablet of notebook e.d. Voor de Radiotelefonie-examens worden kaarten uit de “Netherlands AIP” gebruikt zoals gepubliceerd door ATC Netherlands.

Bij de voorbereiding en tijdens het examen mag u aantekeningen maken om bij de proef te gebruiken. Er mogen geen meegebrachte aantekeningen, ‘check’-formulieren of eigen lesboeken gebruikt worden. Na afloop levert u de opgave weer in. De Radiotelefonie-examens worden altijd opgenomen. Deze opname wordt bewaard.

Veelgestelde vragen vindt u op de FAQ pagina.