Radiotelefonie Opleidingen


Air-Comms Trainingen verzorgt Radiotelefoniecursussen en het afnemen van het examen voor VFR IFR en EIR (En-route Instrument Rating) in samenwerking met ervaren professionals uit de luchtvaart.

U kunt bij Air-Comms ook terecht voor een Intensieve Spoedcursus Radiotelefonie (RT). Dit is voor cursisten die op korte termijn de aantekening bijgeschreven willen hebben of weinig tijd hebben voor een langlopende cursus.

De opties zijn:

  • Een tweedaagse cursus VFR Praktijk.
  • Een tweedaagse cursus IFR praktijk inclusief EIR.
  • Een afsluitende examen en – indien behaald- direct het certificaat in ontvangst nemen.


De voorwaarden zijn:

  • Zelf het voorwerk doen ; inlezen, theorie in zelfstudie (!).
  • Zelf het theorie-examen regelen en behalen. De slagingskans is hoog.

Als u een geschikte ruimte heeft of kunt gebruiken kan de Radiotelefoniecursus en het examen vlak bij u in heel Nederland of zelfs daarbuiten plaatsvinden. De tarieven die hiervoor gelden kunt u hier vinden. Het ideale aantal deelnemers voor een Intensieve Spoedcursus is 4 tot maximaal 6 personen. Ook kan individueel ingeschreven worden.

Het examen (of wel de Praktijkvaardigheidsproef) is gebaseerd op de in Nederland geldige syllabus. Deze is te vinden op de website van ILenT (Netherlands CAA) en heet ‘ Bijlage 4 bedoeld in artikel 10, eerste lid, onderdeel b van de Regeling opleidingsinstellingen voor luchtvarenden 2023’

ONLINE: Voor zowel het examen  als de training maken wij gebruik van de app/ programma van RADIOBIRD van Bird Electronics bv uit Nijkerk: dit systeem werkt op eigen telefoon, tablet of computer. En werkt prima simultaan naast een programma zoals TEAMS,  Later zal een dergelijke functie in Radiobird geintegreerd kunnen worden. U kunt met deze app uw Callsign kiezen, Frequenties en Transonderfunctie bedienen etc. en heeft het een push-to-talk functie. Zie //radiobird.nl/ voor details. Het werkt geweldig.

Veelgestelde vragen vindt u op de FAQ pagina.